7 τρόποι επιβίωσης σε μια κρίση ταμειακής ρευστότητας

Μια από τις πιο συνηθισμένες  προκλήσεις για πολλούς ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων είναι η διασφάλιση  της ταμειακής τους επάρκειας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη στις ΗΠΑ,  οι αποτυχίες των επιχειρήσεων  θα μπορούσαν να αποδοθούν κατά 82%  στην κακή διαχείριση των ταμειακών τους ροών. Όταν ένας πελάτης δεν πληρώνει εγκαίρως ή οι προβλέψεις πωλήσεων  καταλήγουν να είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα ως προς  την ικανότητά σας να καλύπτετε τις καθημερινές σας  δαπάνες.

Παρακάτω θα βρείτε διάφορους  τρόπους  διαχείρισης  ενός προσωρινού ελλείμματος  μετρητών που  μπορεί να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε την επιχείρησή σας σε ταμειακή επάρκεια το συντομότερο δυνατόν.
 

1. Μεταφέρετε χρονικά πίσω τις πληρωμές

Όταν μια κρίση ρευστότητας χτυπά, ένα από τα πρώτα αμυντικά μέτρα που πρέπει να μελετήσετε είναι η καθυστέρηση κάποιων από τις πληρωμές σας, εφόσον μπορείτε. Παρόλο που δεν μπορείτε να αναβάλλετε την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας ή των πληρωμών ενοικίου, ενδέχεται να είστε σε θέση να διαπραγματευτείτε την χρονική παράταση της ημερομηνίας καταβολής των οφειλόμενων με κάποιους άλλους πιστωτές και προμηθευτές σας. Εάν έχετε ιστορικό έγκαιρωνπληρωμών, ενδεχόμενα να είναι πρόθυμοι να σας δώσουν μια περίοδο χάριτος πληρωμώνμερικών ημερών ή εβδομάδωνέως ότου αποκτήσετε ταμιακή ευχέρεια .

 

2. Διαπραγματευτείτε νέους όρους πληρωμής

Εάν οι πιστωτές σας είναι πρόθυμοι να σας επιτρέψουν να καθυστερήσετε τις πληρωμές βραχυπρόθεσμα, σκεφτείτε να το χρησιμοποιήσετε αυτό ως ευκαιρία για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων πληρωμών σας σε μόνιμη βάση. Για παράδειγμα, εάν κανονικά πληρώνετε εντός 30 ημερών, αλλάαντιμετωπίζετε τα ίδια προβλήματα ταμειακών ροών κάθε μήνα, η επέκταση των όρων πληρωμής σε 45 ημέρες μπορεί να σας δώσει κάποιες απαραίτητες ανάσες.
 

3.  «Παγώστε» μη απαραίτητες δαπάνες

Αναφερόμενοι στον προϋπολογισμό σας, θα πρέπει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι ξοδεύετε όταν βρίσκεστε σε κατάστασηταμιακής στενότητας. Συγκεκριμένα, να εξετάσετε τα έξοδά σας για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποια δαπάνη που μπορείτε να αναβάλετε ή να καταργήσετε. Για παράδειγμα, εάν οι πωλήσεις είναι μειωμένες, η μείωση της εβδομαδιαίας ή μηνιαίας παραγγελίας αποθεμάτων σας μπορεί να είναι μια επιλογή. Η κατάργηση επαναλαμβανόμενων συνδρομητικών υπηρεσιών ενδέχεται να είναι άλλη. Όσο περισσότερεςδαπάνεςμειώνετε, τόσο ενισχύεται η ταμειακή σας ρευστότητα.

 

4. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε στους πελάτες  σας έκπτωση για να πληρώσουν νωρίτερα

Το να βρεθείτε σε ταμιακή στενότητα είναι στενάχωρο ειδικά όταν έχετε εκκρεμείς απαιτήσεις την είσπραξη των οποίων αναμένετε. Η αποστολή φιλικών υπενθυμίσεων στους πελάτες με καθυστέρηση πληρωμής μπορεί να συμβάλει στην εισροή κάποιων μετρητών, αλλά εάν είστε πραγματικά  ταμιακά πιεσμένοι, προσφέροντας τους  μια έκπτωση  θα μπορούσε να τους παρακινήσει  να πληρώσουν νωρίτερα. Απλά θυμηθείτε να σταθμίσετε το κόστος της έκπτωσης με τα οφέλη του να έχετε μετρητά στο χέρι νωρίτερα και όχι αργότερα.

 

5. Δείτε αν μπορείτε να διασφαλίσετε μια έκπτωση από τους προμηθευτές

Η παροχή έκπτωσης είναι ένας τρόπος για να ενισχύσετε την ταμιακή σας θέση , αλλά η λήψη μιας έκπτωσης μπορεί να είναι εξίσου πολύτιμη. Ρωτήστε τους προμηθευτές σας εάν υπάρχει πιθανότητα να λάβετε έκπτωση στις υπηρεσίες ή τις προμήθειες που αγοράζετε. Ακόμα και αν είναι μόνο 5%, αυτό θα μπορούσε να κάνει μια σημαντική διαφορά στο σε πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψετε κάθε μήνα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξισορρόπηση τυχόν εκπτώσεων που μπορεί να παρέχετε στους πελάτες σας.

 

6. Επανεξετάστε την  τιμολογιακή σας πολιτική
Η αύξηση των τιμών είναι απαραίτητο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και είναι κάτι που πρέπει να μελετήσετε όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ταμιακής ρευστότητας. Ωστόσο, δεν θέλετε να αυξήσετε αυθαίρετα τις τιμές. Κοιτάξτε πόσα δαπανάτε για προμήθειες και αποθέματα και συγκρίνετε τα με αυτά που χρεώνετε.Αυξήσατε πρόσφατα τις τιμές; Πώς συγκρίνονται οι τιμές σας σε σχέση με αυτές που χρεώνουν οι ανταγωνιστές σας; Η αύξηση των τιμών μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από μια ταμειακή στενότητα, ωστόσο πρέπει να το κάνετε πολύ προσεκτικά. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πελατείας.

 

7. Χρησιμοποιήστε τα διαθέσιμα μέσα  χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων

Όταν έχετε εξαντλήσει τα ταμειακά σας διαθέσιμα  και χρειάζεστε κεφάλαιο κίνησης, το να λάβετε  ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο , μια πιστωτική κάρτα ή πιστωτική γραμμή μπορεί να είναι μια λύση. Μια μικρή επιχειρηματική πιστωτική κάρτα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την κάλυψη των λογαριασμών σας και των καθημερινών επιχειρηματικών δαπανών. Εντούτοις, μια πιστωτική γραμμή  ή  ένα δάνειο  μπορεί να είναι καλύτερη λύση  εάν χρειάζεστε κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη π.χ. της μισθοδοσίας.

Ερευνείστε και συγκρίνετε τα διαθέσιμα προϊόντα  χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων που προσφέρονται στην αγορά πριν  δεσμευθείτε. Ορισμένα είδη χρηματοδότησης μπορεί να  διατίθενται με καλυτέρους όρους από άλλα, ανάλογα με το πόσο μπορείτε να δανειστείτε, το επιτόκιο και τα έξοδα  που θα πληρώσετε και τι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροίτε. Είναι ιδιαίτερα  σημαντικό να  εξετάστε με ποιο τρόπο η εξόφληση ενός δανείου ή μιας πιστωτικής γραμμής θα επηρεάσει τις  μελλοντικές ταμειακές  σας ροές. Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει βραχυχρόνια, αλλά θα μπορούσε να σας βλάψει μακροπρόθεσμα, αν πρέπει να αφιερώσετε ένα αρκετά μεγάλο ποσό των εσόδων σας για την αποπληρωμή  του δανείου.

 

Μεταξύ άλλων, ερευνήστε και τις παρακάτω λύσεις:

 

  • Sale and lease back -  δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πουλήσουν σε μία εταιρεία Leasing κάποιο ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους και στη συνέχεια να το μισθώσουν από αυτήν. Δηλαδή η εταιρεία Leasing αγοράζει το πάγιο από τον πελάτη και το εκμισθώνει πάλι σ΄αυτόν σύμφωνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί (διάρκεια, μίσθωμα, πρόγραμμα αποπληρωμής κ. ά.). Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι όροι διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, οπότε καλό θα είναι να γίνει σοβαρή έρευνα αγορά και να κατανοηθούν πλήρως οι λεπτομέρειες της σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο πράγματα. Η εξασφάλιση ρευστότητας από την επιχείρηση και παράλληλα η εξασφάλιση της κυριότητας του ακινήτου όταν λήξει η περίοδος μίσθωσης που έχει οριστεί από τη σύμβαση.

  • Factoring -- Όλες οι επιχειρήσεις πωλούν τα προϊόντα τα οποία παράγουν ή εμπορεύονται είτε τοις μετρητοίς είτε με πίστωση, κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Από την στιγμή κατά την οποία θα γίνει μια πώληση με πίστωση, αυξάνονται οι εισπρακτέοι της λογαριασμοί. Το Factoring είναι μια μέθοδος χρηματοδότησης στην οποία οι επιχειρήσεις πωλούν τους λογαριασμούς εισπρακτέους σε έναν «Αγοραστή», όπως μια εταιρεία εμπορικής χρηματοδότησης για την άμεση άντληση κεφαλαίων. Ο «Αγοραστής» αγοράζει τους εισπρακτέους λογαριασμούς, συνήθως με προεξοφλητικό επιτόκιο που κυμαίνεται (ενδεικτικά) μεταξύ ενός και 15%, σύμφωνα με το προφίλ ρίσκου είσπραξης των οφειλών που εκτιμά ο «Αγοραστής». Αυτό σημαίνει ότι θα εισπράξετε ένα ποσό  άμεσα, αλλά με «έκπτωση» ανάλογα με το προεξοφλητικό επιτόκιο, αλλά θα διευκολύνετε τη ταμειακή σας ρευστότητα.  Ο «Αγοραστής» έτσι γίνεται  πιστωτικός φορέας και αναλαμβάνει το καθήκον και το ρίσκο της είσπραξης των απαιτήσεων χωρίς εσείς να εμπλακείτε στη διαδικασία αυτή.  Η πράξη factoring  μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς  κοινοποίηση στους οφειλέτες.  Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες σας δεν γνωρίζουν ότι οι λογαριασμοί τους έχουν πωληθεί.

 

Επικεντρωθείτε λοιπόν στις  μελλοντικές ταμειακές σας ροές

Αφού ξεπεράσετε μια κρίση ταμιακής στενότητας , το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για την αποφυγή του ιδίου προβλήματος  στο μέλλον. Η διεξαγωγή μιας τακτικής ανάλυσης των ταμειακών ροών είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Πρόκειται απλά για μια ανάλυση  των χρηματικών εισροών και των εκροών  σας για μια καθορισμένη μελλοντική χρονική περίοδο. Η εκτέλεση αυτής της ανάλυσης σε εβδομαδιαία βάση (ή σε μηνιαία βάση) μπορεί να διευκολύνει τον εντοπισμό των  κύριων παραγόντων που επηρεάζουν τις ταμειακές σας  ροές.  Με βάση αυτήν την ανάλυση θα μπορείτε να εργαστείτε για τον εντοπισμό των αιτίων  που μπορεί να έχουν οδηγήσει στο αρχικό πρόβλημα  ρευστότητας και να κάνετε έγκαιρα τους απαραίτητους χειρισμούς για τη διαχείριση της ταμειακής σας ρευστότητας.

 Στο άρθρο μας Παράδειγμα διαμόρφωσηςπρόβλεψης ταμειακών ροών στη Βιβλιοθήκη του ΚΕΜΕΛ  παρατίθεται ένα σχετικό παράδειγμα.

 

 

 

Πηγή: Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά δεδομένα από μέλη του ΚΕΜΕΛ  https://www.score.org/blog/7-ways-survive-cash-flow-crunch