Δυσκολεύεστε να βρείτε κατάλληλους υπαλλήλους;

Παρά το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, κυρίως στους νέους, παρατηρείται συχνά έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων όχι μόνο σε μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πασχίζουν να βρουν ικανούς και κατάλληλους υποψηφίους. Βέβαια πολλές φορές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όταν πρέπει να ανταγωνισθούν μεγάλες εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν υψηλούς μισθούς και ελκυστικές παροχές.

Τι θα λέγατε να δοκιμάστε μερικές ιδέες για να ξεπεράσετε τα εμπόδια της εξεύρεσης καλών εργαζομένων;

1. Αναπροσαρμογή της θέσης εργασίας και των κριτηρίων επιλογής

Στόχος κάθε επιχείρησης είναι η επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Όταν όμως αυτό καθίσταται δύσκολο ή ανεύφικτο να βρείτε έναν υποψήφιο με ακριβώς εκείνες τις δεξιότητες και την εργασιακή εμπειρία που θέλετε, τότε μια σκέψη για να βοηθηθείτε είναι να κάνετε μια αναδιατύπωση και αναπροσαρμογή των κριτηρίων επιλογής. Αντί πχ. να ζητάτε να βρείτε τον τέλειο υποψήφιο που θα διαθέτει όλα όσα προδιαγράφει μια θέση εργασίας, διευρύνετε το «δίχτυ» σας και συμπεριλάβετε άτομα που αναζητούν εργασία και τα οποία έχουν μερικά, αλλά όχι όλα αυτά που ψάχνετε. Η ικανότητα και η στάση μπορούν να είναι εξίσου σημαντικές με την εμπειρία - αν όμως μπορείτε και είστε πρόθυμοι να εκπαιδεύσετε οι ίδιοι τον νεοπροσλαμβανόμενο ώστε να φτάσει γρήγορα στο επιθυμητό επίπεδο, τότε μπορείτε πιθανώς να βρείτε έναν υπάλληλο με λιγότερο κόστος αντί του στόχου να βρείτε τον τέλειο υποψήφιο. Θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα, ως μια εναλλακτική, η πρόσληψη ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν εργασία, ή γονείς που μένουν στο σπίτι και έχουν το δυναμικό, τις γνώσεις και εμπειρίες και επιζητούν να επανέλθουν στην ενεργό εργασία και παραγωγή ή η επιλογή νέων με μαθητεία και η εκπαίδευση στην πράξη στο χώρο εργασίας σας ή μερικώς στο χώρο εργασίας και τη θεωρία σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Με άλλα λόγια προσαρμόζετε τα κριτήρια επιλογής με βάση τις προσφερόμενες εναλλακτικές που παρέχει η αγορά εργασίας και φυσικά τις δυνατότητες που έχει η επιχείρηση να υιοθετήσει τις αλλαγές αυτές στην πράξη.

2. Αυξήστε το budget και πληρώστε λίγο περισσότερα

Η απόφαση να αυξήσετε τον προυπολογισμό ξοδεύοντας λίγο περισσότερα για τους μισθούς εργαζομένων ή για προγράμματα παροχών, ίσως να είναι η λύση στην ανεύρεση ικανών εργαζομένων για αύξηση της παραγωγικότητας και της ικανοποιήσης των εργαζομένων. Θα πρέπει πρώτα να σχεδιάσετε ένα πλάνο αποδοχών και παροχών που θα είναι ανταγωνιστικό στον κλάδο σας και ελκυστικό ώστε να μπορείτε να πείσετε τους εργαζόμενους ότι η επιχείρησή σας διαθέτει πράγματι ένα ικανοποιητικό εργασιακό περιβάλλον με δίκαιες και καλές αποδοχές αλλά και εναλλακτικά προγράμματα παροχών.

3. Συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων σας στην αναζήτηση ικανών συνεργατών

Ρωτήστε και ζητήστε από τους εργαζόμενούς σας να βοηθήσουν στη στελέχωση κενών θέσεων της επιχείρησής σας με πρότασεις για άτομα από το γνωστό δικό τους περιβάλλον ή από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Η πρόσβαση στα κοινωνικά τους δίκτυα μπορεί να αποκαλύψει "παθητικούς υποψήφιους" που δεν επιδιώκουν ενεργά να αλλάξουν δουλειά αλλά είναι ανοιχτοί στην εξέταση μιας καλής προσφοράς. Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ικανούς υποψηφίους προσφέροντας μπόνους για τυχόν συστάσεις που οδηγούν σε επιτυχή πρόσληψη.

4. Παροχή εναλλακτικών επιλογών.

Εξετάστε εναλλακτικές μορφές όπως ευελιξία στο ωράριο, στη σύμβαση εργασίας, στη διάρκεια της σύμβασης, ευελιξία καθηκόντων κλπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά δεδομένα  από μέλη του ΚΕΜΕΛ https://www.score.org/blog/your-business-struggling-find-good-workers