Έχετε καλύψει ασφαλιστικά την επιχείρησή σας;

Πριν κάνετε την πρώτη σας πώληση ή ακόμα και την πρώτη σας διαβούλευση για την επιχείρησή σας, πρέπει  οπωσδήποτε  να σκεφτείτε την ασφάλιση. Στη μελέτη των συν και πλην μιας επιχείρησης πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι πιθανοί κίνδυνοι του εγχειρήματος.

 Όταν εξετάζετε λοιπόν, τους πιθανούς κινδύνους και τις αδυναμίες  σας,  σαν μια μικρή επιχείρηση, πρέπει να γνωρίζετε  ότι μπορείτε να διατηρήσετε την επιχείρησή σας εν ζωή και  ισχυρή ενάντια σε  αντιξοότητες μέσω ασφαλιστικών καλύψεων.

Καθώς  όλες οι επιχειρήσεις είναι διαφορετικές, έτσι και η δική σας έχει τις δικές της  ασφαλιστικές ανάγκες.

Παρακάτω  περιγράφονται μερικοί τύποι ασφαλιστηρίων συμβολαίων που μπορεί να χρειαστεί να λάβετε υπόψη:

Γενική ασφάλιση αστικής ευθύνης: Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων γνωρίζουν ότι η γενική ασφάλιση αστικής ευθύνης είναι σημαντική σε περίπτωση που ένας πελάτης ή άλλος επισκέπτης τραυματιστεί ενώ βρίσκεται σε χώρους της επιχείρησης σας.

Επίσης η ασφάλιση  αστικής ευθύνης προστατεύει εσάς ή/και  τους υπαλλήλους σας από τυχόν  απαιτήσεις των πελατών.

Όταν επισκέπτεστε η μιλάτε με  πελάτες, μπορεί να έχετε πρόσβαση σε εμπιστευτικές  επιχειρηματικές πληροφορίες η  έγγραφα  ή μοιράζεστε δημοσίως πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες σας, καλό είναι να  έχετε μια ασφαλιστική κάλυψη Γενικής Αστικής Ευθύνης.

Ασφάλιση περιουσίας: Αυτή η ασφάλιση καλύπτει κυρίως  τα κτίρια που χρησιμοποιεί η κατέχει  η επιχείρησή σας και το περιεχόμενό τους  - πιθανόν να πρέπει να κάνετε κάποια εξειδικευμένη κάλυψη για εξειδικευμένο εξοπλισμό ή τεχνολογία. Ακόμη και αν νοικιάσετε ή μισθώσετε χώρο για την επιχείρησή σας, μπορεί να χρειαστεί να έχετε και εσείς ένα ορισμένο ποσό ασφάλισης της  ιδιοκτησίας που πιθανόν να προβλέπεται και στο μισθωτήριο συμβόλαιο σας.

Ασφάλιση Διακοπής Εργασιών: Αυτή είναι μια κοινή προσθήκη σε  κάποιο άλλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την επιχείρηση.  Σας προστατεύει αν η επιχείρησης σας επηρεάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να λειτουργήσει - για παράδειγμα, μετά από μια καταιγίδα που χτυπάει τις τηλεφωνικές σας γραμμές η μετά πλημμύρα η πυρκαγιά και δεν μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ασφάλιση Επαγγελματική Αστικής Ευθύνης: Η ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης προστατεύει την επιχείρησή σας εάν υποστείτε αγωγή για αμέλεια ή σωματική βλάβη που προκύπτει από την άσκηση της επαγγελματικής σας δραστηριότητας.

Η κάλυψη αυτή μπορεί να  καλύπτει επίσης και τα δικαστικά και δικηγορικά  έξοδα δηλαδή το αμυντικό σας κόστος. Εάν κατασκευάζετε ,  πουλάτε έτοιμα προϊόντα  η ακόμα αν  συμβουλεύετε πελάτες, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη αυτή την ασφάλιση.

 Κάποιοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων  ενδέχεται να παραβλέπουν αυτή την κάλυψη, αλλά είναι όλο και πιο σημαντικό ακόμα και  για αυτούς που εργάζονται μόνοι τους  και  παρέχουν δημιουργικές υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Cyber- ασφάλιση αστικής ευθύνης: Η ασφάλιση κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο δεν είναι υποκατάστατο των ενεργητικών μέτρων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο  για τις επιχειρήσεις είτε μεγάλες είτε μικρές. Μάλιστα στην πραγματικότητα, ίσως χρειαστεί να αποδείξετε  ότι έχετε λάβει  μέτρα κατά των παραβιάσεων Δεδομένων και άλλων εγκλημάτων στο διαδίκτυο, πριν μια ασφαλιστική  εταιρία σας καλύψει  με συμβόλαιο αστικής ευθύνης  για προβλήματα στον κυβερνοχώρο σας.

Άλλες ασφαλιστικές καλύψεις  για επιχειρήσεις ακόμα και μικρές: Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα γεγονότα η συμβάντα δεν καλύπτονται από βασικά ασφαλιστήρια συμβόλαια  και απαιτούν εξειδικευμένη κάλυψη. Η κάλυψη ζημιών από σεισμό ή από τρομοκρατικές ενέργειες προσφέρονται με  μια πρόσθετη χρέωση στο βασικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο  σας.

Οι καλύψεις που περιγράφηκαν εν συντομία παραπάνω δεν περιέλαβαν  καλύψεις π.χ. για:

Ομαδικά Συμβόλαια Προσωπικού: Αυτά καλύπτουν τους εργαζομένους μιας εταιρίας.   Η πρόσληψη προσωπικού πιθανόν να χρειάζεται, για λόγους πρόσκτησης  η διακράτησης ικανών στελεχών μεταξύ άλλων, την ασφάλιση των εργαζομένων σε ομαδικά ασφαλιστήρια και ενδεχομένως την προσφορά ασφάλισης υγείας ή άλλων παροχών για τους εργαζομένους σας.

Cargo: Oι μεταφορές ετοίμων προϊόντων η πρώτων υλών θα πρέπει να γίνονται με την εξασφάλιση που προσφέρει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

D&O - Διευθυντές και Διευθυντικά Στελέχη , Director & Officers (D & O):   H ασφάλιση αυτή  καλύπτει την εταιρεία σας έναντι αξιώσεων που έγιναν λόγω ενεργειών των διευθυντών και των διευθυντικών  στελεχών σας.

Το D & O συνήθως αγοράζεται σε πακέτα με ποικίλα επίπεδα κάλυψης για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών, κόστος διακανονισμού και διαιτησίας για να μπορεί η εταιρεία να αποζημιώσει τους διευθυντές ή τα στελέχη της εφόσον αυτοί  υποβληθούν σε καταβολή αποζημιώσεων. Η κάλυψη μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει την ίδια την εταιρεία.

Τέλος,  λόγω της πολυπλοκότητας του επιχειρείν, μια μελέτη για τα ασφαλιστικά θέματα μιας επιχείρησης ανεξαρτήτως μεγέθους πρέπει να υπάρχει στα συρτάρια του επιχειρηματία για να μπορεί να πορεύεται με σωστή αντίληψη των κινδύνων που ίσως προκύψουν. Άλλωστε,  πολλές φορές το κόστος ασφάλισης είναι πολύ μικρότερο από ό,τι φανταζόμαστε και βέβαια πολύ μικρότερο από το κόστος που θα προκληθεί από μια ζημιά.

 

 

 

Πηγή: Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά δεδομένα από μέλη του ΚΕΜΕΛ

https://www.score.org/blog/your-small-business-covered