Περιουσιακός σχεδιασμός/διαθήκη για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων

Εάν έχετε μια επιχείρηση, είναι πιθανόν να αποτελεί ένα από τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά σας στοιχεία, ίσως και το πολυτιμότερο. Η επιχείρησή σας, πέρα από σημαντική πηγή εισοδήματος, μπορεί να είναι το σπουδαιότερο επίτευγμά σας και σε κάποιες περιπτώσεις ο καταλύτης για πραγματοποίηση άλλων.

 

Για τον λόγο αυτό, είναι καλή πρακτική να συντάξετε ένα σχέδιο/διαθήκη  που καλύπτει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας σας, τα εμπορικά μυστικά και πατέντες και την οργανωτική δομή/λειτουργία της επιχείρησης, ώστε να μην είναι δυνατόν να απαξιωθούν από δυνάμεις που δεν υπόκεινται στον έλεγχό σας.

 

Μια τέτοια διαθήκη καλύπτει όλα τα θέματα σε περίπτωση δικού σου θανάτου η του συνεταίρου σου, αλλά και την ενδεχόμενη αποχώρηση  ενός συνεταίρου σου. Θα πρέπει να ξεκινήσετε αποφασίζοντας τι επιθυμείτε να συμβεί σε κάθε περίπτωση. Συνήθως ένα προσύμφωνο αγοραπωλησίας μετοχών ή μεριδίων με δικαίωμα προτίμησης, είναι ένα επίσημο έγγραφο που καλύπτει όλους τους συνεταίρους στην περίπτωση που κάποιος είτε αποβιώσει είτε αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιό του,  και καθιστά σαφές το κατά πόσον θα υπάρχει διάδοχο σχήμα ή η επιχείρηση θα προχωρήσει σε διάλυση.

Σε επιχειρήσεις με δύο ή περισσότερους εταίρους απαιτείται από όλους να συνεργαστούν και να συναποφασίσουν πως μια τέτοια κατάσταση θα αντιμετωπιστεί προς όφελος της εταιρικής σχέσης. Για παράδειγμα μπορεί να προεπιλεγεί ως διάδοχος του αποβιώσαντος ένας απόγονός του ή οι εταίροι  να εναντιωθούν σε μια παρόμοια επιλογή εάν δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της επιχείρησης και να εξευρεθεί άλλη λύση.  Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν οι εταίροι να συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά μετοχών του αποθανόντος εταίρου από τους κληρονόμους  του.

Επίσης, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει απολογισμός του τι αξίζει η επιχείρηση και ποια είναι η αξία που εσείς ως ιδιοκτήτης συνεισφέρετε σε αυτήν. Εάν ρευστοποιήσετε τα πάντα – κτήρια, αποθέματα, υπολογιστές, έπιπλα, εξοπλισμό, κλπ  και εξοφλήσετε τις υποχρεώσεις σας --  τι θα απομείνει; Πως θα αποτιμήσετε τις επιχειρηματικές σχέσεις και συμφωνίες σας που κινούν τα πάντα όπως προμηθευτές, πελάτες, τραπεζικοί λογαριασμοί, πιστωτικές γραμμές και ούτω καθεξής; Εάν είστε το μόνο πρόσωπο που διοικεί την επιχείρηση ίσως να μην έχετε καταγράψει κάπου και να χαθούν κωδικοί σχετικά με ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,  ιστότοπους κοινής χρήσης αρχείων,  λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης και όποιους άλλους λογαριασμούς στους οποίους η πρόσβαση απαιτεί την παρουσία σας για να παρέχετε τους κωδικούς πρόσβασης. Ένα τεκμηριωμένο σχέδιο για τη διατήρηση και τη μεταφορά αυτής της γνώσης μπορεί να εμποδίσει μια απολύτως υγιή επιχείρηση να πάρει την «κάτω βόλτα».

Συνοψίζοντας, μία «εταιρική διαθήκη» είναι εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, από την ατομική σας διαθήκη. Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησής σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο και ασφαλιστικό σύμβουλο  ώστε να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη και υπεύθυνη άποψη για την κατάστασή σας. Επειδή η ζωή είναι γεμάτη από συνεχείς αλλαγές, καλό είναι να επανεξετάζετε τον σχεδιασμό σας κάθε λίγα χρόνια για να συνυπολογίσετε τους γάμους, τα παιδιά και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις των μετόχων της εταιρείας σας.

 

 

Πηγή: Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά δεδομένα από μέλη του ΚΕΜΕΛ

https://www.score.org/resource/drafting-will-estate-planning-small-busin...