Μήπως τα κάνετε όλα μόνος σας (Micromanager);

Αλήθεια, έχετε σκεφθεί ποτέ πως με το να θέλετε να τα κάνετε όλα μόνοι σας, τελικά αυτό μπορεί να έχει όχι μόνο αρνητική επίπτωση στον τρόπο που χειρίζεστε θέματα της καθημερινότητας στην επιχείρησή σας, αλλά ίσως να επιβαρυνθείτε και εσείς προσωπικά;

Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη για όλους και για όλα, αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι προσπαθείς να το παίξεις «Άτλας». Πολύ γρήγορα όμως θα καταβληθείς και συνήθως δεν λειτουργεί κιόλας. Όταν προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνος σου, φθείρεσαι, εξουθενώνεσαι και «τα φτύνεις». Αισθάνεσαι πνιγμένος, αγανακτείς και μετά ξεσπάς άστοχα, μεγεθύνοντας μικρά πράγματα σε τεράστια προβλήματα. Με τον καιρό μπορεί και ν’αρρωστήσεις.

Ο τρόπος διαχείρισης πχ. των υπαλλήλων σας αποτελεί μερικές φορές ένα πρόβλημα και παρατηρείται κυρίως στους μικροεπιχειρηματίες και στις οικογενειακές επιχειρήσεις, πιθανόν επειδή η ανάθεση καθηκόντων σε άλλους ή η παραχώρηση αρμοδιότων είναι κάτι πολύ δύσκολο, περίπλοκο και συχνά αποτέλεσμα έλλειψης εμπιστοσύνης. Πολλοί μικροεπιχειρηματίες ξεκινούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους στις επιχειρήσεις τους, επειδή βασίζονται στην πεποίθηση ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ή γιατί δεν εμπιστεύονται να αναθέσουν σε κάποιον άλλο, φοβούμενοι πως δεν θα το κάνουν σωστά και θα θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησής τους.

Ειδικότερα οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι τα θύματα αυτής της αντίληψης και νοοτροπίας χειρισμού θεμάτων της καθημερινής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν τη γενική τάση  να «βοηθήσουν» και να «προστατεύσουν» το περίγυρο περιλαμβανόμενου του  προσωπικού τους. Ίσως, επειδή έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multitasking) και είναι λογικό και εύκολο να προσθέσουν «ένα ακόμα θέμα» στην προσωπική τους ατζέντα. Μπορεί επίσης να θέλουν να «αρέσουν» - και έτσι δεν ζητάνε από τους υπαλλήλους τους να μάθουν κάτι δύσκολο ή να αναλάβουν ένα πολύπλοκο και όχι ευχάριστο έργο, γιαυτό το κάνουν αυτοί γι αυτούς.

Αν είσαι απόλυτα συγκεντρωτικός και «μανιακός» να ελέγχεις τα πάντα, το πρόβλημά σου δεν είναι η ο φόβος και η ανησυχία ότι δεν θα το κάνουν καλά, αλλά είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν πιστεύεις ότι πρέπει να τα κάνεις όλα, τότε δεν εμπιστεύεσαι κανέναν άλλον να σε βοηθήσει. Δεν έχεις πίστη στην ικανότητα των άλλων να ανταποκριθούν στα κριτήριά σου. «Τίποτε δεν γίνεται σωστά, αν δεν το κάνω εγώ», είναι το «μότο» σου. Ασφαλώς και πρέπει πρώτα να εκπαιδεύσεις και να βεβαιωθείς ότι οι εργαζόμενοί σου γνωρίζουν τα καθήκοντά τους και είναι ικανοί να κάνουν σωστά αυτά που τους έχεις αναθέσει και εμπιστευθεί. Γιατί διαφορετικά τίθεται το ερώτημα αν κάνατε σωστή επιλογή όταν τους προσλάβατε και θα πρέπει να σκεφθείτε και ίσως να ζητήσετε υποστήριξη από έναν ειδικό σε θέματα επιλογής και πρόσληψης προσωπικού.

Ο κίνδυνος να θέλουμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας

Ίσως να μην ενοχλείστε από τη συνήθεια και τη νοοτροπία να κάνετε μόνοι σας ακόμη και μικροπράγματα καθημερινότητας. Μπορεί πράγματι, να γνωρίζετε να κάνετε τα πάντα με τον καλύτερο τρόπο, έχετε όμως αναρρωτηθεί πως αντί να τα κάνετε όλα μόνος σας, θα ήταν αποτελεσματικότερο να εκπαιδεύσετε και να καθοδηγήσετε τα άτομα και την ομάδα σας και να αναθέσετε σε αυτούς κάποια από αυτά; Γιατί ο απόλυτος συγκεκντρωτισμός και η διαχείριση όλων των μικροπραγμάτων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για εσάς και την επιχείρησή σας, όπως:

  • Εξάντληση και καταπόνηση. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων σπάνια έχουν χρόνο να διαχειριστούν τα δικά τους, πολύ λιγότερο να προσέχουν όλους τους άλλους. Εάν προσπαθείτε να επιβλέπετε τα πάντα μόνοι σας, τελικά θα βρίσκεστε διαρκώς σε υπερένταση και θα καταπονηθείτε με συνέπεια να μην μπορείτε να λειτουργήσετε αποτελεσματικά και να ανακύψουν προβλήματα και σε εσάς.
  • Δυσαρέσκεια στους υπαλλήλους. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται σαν "μαριονέτες" και «γλάστρες», χωρίς στοιχειώδη αυτονομία στη δουλειά τους, τότε είναι πολύ πιθανό να μειωθεί το ενδιαφέρον για την εργασία τους και να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί. Είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν να αναζητούν εργασία κάπου αλλού, όπου θα τους παρέχεται περισσότερη ελευθερία, αυτονομία και πρωτοβουλία.

Στοιχεία και ενδείξεις ότι είστε micromanager, έχουμε όταν ...

  • Ελέγχετε συνεχώς τους υπαλλήλους σας και ζητάτε να έχετε καθημερινή ενημέρωση ή αναφορές προόδου για τα πάντα.
  • Δεν είστε ποτέ ικανοποιημένοι με το πώς οι υπάλληλοί σας κάνουν τα πράγματα, ακόμα και όταν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
  • Συχνά αναλαμβάνετε να κάνετε ο ίδιος  δουλειές μικρής σημασίας  αντί να αφιερώνετε χρόνο για να εκπαιδεύσετε έναν υπάλληλο για το πώς θα τις κάνει.
  • Τα έργα καθυστερούν και περιμένουν την έγκρισή σας ..., επειδή επιμένετε να εγκρίνετε τα πάντα εσείς προσωπικά.

Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, είναι πολύ πιθανό να μην απολαμβάνετε την αναγνώριση και την εκτίμηση από το προσωπικό σας.

Πως θα διαπιστώσετε ότι πράγματι είστε micromanager:

  • Κάντε αυτοαξιολόγηση. Για μια εβδομάδα, σημειώστε τι ακριβώς κάνετε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας (όχι μόνο τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά πράγματα). Στο τέλος της εβδομάδας, καθίστε και αξιολογήστε. Ήταν θέματα και δραστηριότητες που μόνο εσείς θα μπορούσατε να κάνετε; Ή μήπως είχατε εμπλακεί άσκοπα στην εργασία άλλων ανθρώπων; Μήπως πρέπει να ελέγχετε το προσωπικό σας μία φορά την εβδομάδα – αντί να το κάνετε κάθε μέρα; Εξακολουθείτε να χειρίζεστε εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν από άλλους συνεργάτες σας;
  • Ζητήστε σχόλια από το προσωπικό σας. Ρωτήστε τους να σας πουν με ειλικρίνεια εάν έχουν την αίσθηση ότι είστε πολύ παρεμβατικός, σιγουρευτείτε ότι αισθάνονται άνετα και είναι ειλικρινείς στις απαντήσεις τους. Αν στην αξιολόγηση απόδοσης ενός υπαλλήλου πήρατε μια αρνητική αλλά ειλικρινή ανατροφοδότηση ότι είστε πάρα πολύ παρεμβατικός και το έχετε πλέον συνειδητοποιήσει, τότε πρέπει να εμπιστευτείτε και να «αφήσετε χώρο» στο προσωπικό σας για να κάνει αυτά που είχαν εκπαιδευτεί και προσληφθεί να κάνουν - αντί να ασχολείστε με κάθε λεπτομέρεια για το πώς το έκαναν.

Πώς να σταματήσετε να εμπλέκεστε σε όλα

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι είστε ιδιαίτερα παρεμβατικός ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Επιλέξτε εργασίες χαμηλής βαρύτητας και αξίας που μπορείτε να τις αναθέσετε και τηρήστε το πραγματικά ξεκινώντας με μικρά βήματα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να εμπνεύσετε και καλλιεργείσετε εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους σας να επικεντρωθούν σε εργασίες που είναι πιο κρίσιμες για την επιχείρησή σας.
  • Πείτε στους υπαλλήλους τι θέλετε να κάνουν (ποιός είναι ο στόχος) και αφήστε τους να σκεφθούν και αποφασίσουν πώς θα φτάσουν εκεί. Πιθανόν να μπορούν να βρουν μια καλύτερη προσέγγιση στην εργασία τους από τη δική σας.
  • Δώστε στους υπαλλήλους την ελευθερία να παίρνουν κάποιες αποφάσεις από μόνοι τους. Για παράδειγμα, ο υπάλληλος λογιστηρίου εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε επιστροφή κάποιων μικροποσών στους πελάτες χωρίς να πρέπει να ελεγχθεί πρώτα από εσάς (ελέξτε το μαζί με άλλα θέματα αργότερα).
  • Αντί να σας βάζουν σε CC (κοινοποίηση) σε σχεδόν κάθε email που στέλνουν οι συνεργάτες σας προς πελάτες ή άλλους παραλήπτες, πείτε στο προσωπικό σας, αφού διαβαθμίστε και ορίσετε πρώτα, πότε πρέπει να σας κοινοποιούν  μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο απογαλακτισμός από τον συγκεντρωτισμό και την παρεμβατικότητα απαιτεί λίγο χρόνο και προσπάθεια. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο για να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας σε πράγματα που μπορούν να κάνουν χωρίς τη δική σας εμπλοκή. Και θα πρέπει να «χαλαρώσετε» λίγο και να τους εμπιστευτείτε ότι μπορούν να το κάνουν. Τελικά, αυτό θα σας δώσει περισσότερο χρόνο για εσάς, θα κάνει πιο ευχαριστημένους τους υπαλλήλους σας και θα είναι πιο λειτουργική, αποτελεσματική με περισσότερα οφέλη η επιχείρησή σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά δεδομένα  από μέλη του ΚΕΜΕΛ https://www.score.org/resource/business-plan-template-startup-business

 Top of Form

Ενημερωθείτε για τα νέα του ΚΕΜΕΛ όπως Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, Ευκαιρίες Χρηματοδότησης, Networking κ.α., κάνοντας εγγραφή στο Newsletter εδώ:
Όροι Χρήσης