Αγαπητέ φίλε
Ξεκινάς μια νέα επιχείρηση με όραμα και φιλοδοξίες. Στόχος σου είναι η επιτυχία. Εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές που ίσως σου φανούν χρήσιμες. Καλή επιτυχία!
1. Ανακαλύπτεις ή επιχειρείς;
Πολλές από τις πιο πετυχημένες startups του κόσμου πέτυχαν λόγω της καταπληκτικής αρχικής ιδέας. Παρόλα αυτά, μία ανακάλυψη από μόνη της, δεν είναι απαραίτητα αρκετή για να σε φτάσει στην κορυφή. Αυτός που την εμπνεύστηκε επικεντρώνεται στο προϊόν, την πρωτοτυπία του, τις πατέντες κλπ, αγνοώντας ότι αυτό το προϊόν πρέπει να πωληθεί στο κοινό. Και το δεύτερο σκέλος μπορεί να το καλύψει μονάχα ένας επιχειρηματίας.
Καταστάλαξε λοιπόν σε ποια κατηγορία ανήκεις και φρόντισε να καλύψεις το κενό με έναν σωστό συνέταιρο που θα σε ανεβάσει μερικά σκαλοπάτια πιο ψηλά!
2. Το προϊόν έχει αξία για τους καταναλωτές;
Μπορεί να έχεις μία ιδέα η οποία να σου φαίνεται καταπληκτική. Για παράδειγμα πόσο ωραίο θα ήταν τα mouse στους υπολογιστές να είναι τετράγωνα. Αυτή θα μπορούσε να είναι η ιδέα σου για ένα προϊόν και να φαντάζει καταπληκτικό στα μάτια σου. Πόσο χρήσιμο όμως θα φαινόταν στους άλλους; Θα το αγόραζαν; Αυτές οι ερωτήσεις είναι οι πρώτες που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου και στους γύρω σου.
Ένα ρητό λέει «Κάνε αυτό που κάνεις με πολύ αγάπη και τα χρήματα θα έρθουν». Δεν ισχύει πάντα. Πρέπει να ξέρεις αν οι πιθανότητες να ανταποκριθεί η αγορά στο προϊόν σου υπάρχουν και είναι σεβαστές.
3. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την επιχείρησή σου;
Παρθενογένεση δύσκολα υπάρχει στην εποχή μας. Δεν είναι αδύνατο αλλά είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Κάθε startup που δημιουργείται έχει κι έναν ανταγωνιστή που κάνει κάτι παρόμοιο. Αυτό δε θα έπρεπε να σου δημιουργεί κανέναν απολύτως φόβο. Εσύ πρέπει να δουλέψεις προσεκτικά στο δικό σου προϊόν, να ξέρεις κάθε πτυχή του και να γνωρίζεις επακριβώς τι είναι αυτό που κάνει την μικρή – και συνάμα τόσο μεγάλη – διαφορά από τους υπόλοιπους!
4. Είσαι ικανός να χωρέσεις δύο καρπούζια σε μία μασχάλη;
Βρίσκεται στον επαγγελματικό χώρο σαν υπάλληλος εδώ και αρκετά χρόνια. Πιστεύεις ότι έχεις αποκτήσει τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις γνωριμίες που απαιτούνται για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Μην τρέφεις αυταπάτες. Το να είσαι αφεντικό είναι πολύ πιο δύσκολο από το να είσαι υπάλληλος, όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται αυτό. Θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις, να είσαι πάντα εκεί, να μην εκτελείς εντολές αλλά να δίνεις και γενικότερα να είσαι άτομο της πρωτοβουλίας. Can you? Do it!
5. Υπάρχουν τα χρήματα;
Για την εποχή την οποία διανύουμε, ίσως να πρόκειται για την δυσκολότερη ερώτηση που καλείσαι να απαντήσεις. Έχεις μία καταπληκτική ιδέα. Υπάρχει ένα φοβερό business plan και εξαιρετικοί συνεργάτες γύρω σου. Υπάρχουν όμως τα χρήματα για να στηρίξουν ολόκληρο αυτό το project; Και αν υπάρχει ένα ποσό, είναι ικανό να χρηματοδοτήσει την εταιρεία για το διάστημα που χρειάζεται; Και εν τέλει, αξίζει το ρίσκο; Πρέπει να δώσεις πειστική απάντηση σε όλα τα παραπάνω!
6. Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις την απόρριψη και την απογοήτευση;
Είναι στατιστικά βέβαιο. Θα υπάρχει μία περίοδος που όλα θα πηγαίνουν στραβά. Η αγορά δε θα δείχνει το ενδιαφέρον που θα περίμενες, τα χρήματα στα ταμεία θα λιγοστεύουν, οι άνθρωποι γύρω σου θα χάνουν την πίστη τους σε εσένα και τις ικανότητές σου και το προϊόν θα δημιουργήσει αμφιβολίες ακόμη και στο δικό σου το μυαλό. Και όλα αυτά σε συνδυασμό θα αυξήσουν την ένταση μεταξύ εσένα και των συνεργατών σου. Είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις; Γιατί μόνο έτσι έχεις πιθανότητες επιβίωσης.