Τα πρώτα κρίσιμα ερωτήματα του νέου επιχειρηματία

Ραδιοφωνική παρουσίαση Μανώλης Χλουβεράκης (ΚΕΜΕΛ)

Η επιχειρηματικότητα ξεκινά με την  «έμμονη» προσωπική άποψη κάποιου ατόμου η μιας ομάδας  οτι έχουν εντοπίσει μια «μεγάλη»  ιδέα που έχει σημαντικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Οτι δηλαδή, υπάρχουν πολλοί πελάτες που θα  αγοράσουν  το προϊόν στο οποίο μεταφράζεται η ιδέα τους. Με βάση τη προσωπική αυτή διαίσθηση, οι περισσότεροι επιχειρηματίες ξεκινούν τη σχετική δραστηριότητα.

Η πείρα έχει δείξει οτι η προσωπική άποψη οσον αφορά την επιτυχία μιας επιχειρηματικής ιδέας δεν αρκεί.  H προσωπική άποψη πρέπει να επιβεβαιώβεται με σχετική έρευνα αγοράς οτι πράγματι υπάρχει σημαντική  ζήτηση  γι’ αυτό το προϊόν ή την υπηρεσία. Και όταν λέμε να γίνει έρευνα αγοράς δεν λέμε να πληρώσει κανείς σε μια εταιρία ερευνών. Μπορεί αυτό να το κάνεις και μόνος του κυρίως ψάχνοντας στο διαδίκτυο.

Οι ερωτήσεις που πρέπει να απευθύνει κανείς στον εαυτό του για ένα γρήγορο σκρινάρισμα της επιχειρηματικής ιδέας είναι :

  1. Υπάρχει ανταγωνισμός;  Τι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα έχω με το προϊόν μου;
  2. Ποιοί θα είναι οι πελάτες μου; (δηλ. εκείνοι που θα αγοράζουν το προϊόν)- Πόσο μεγάλη είναι αυτή η αγορά;
  3. Πόσο περίπου θα μου κοστίσει να φτιάξω την υποδομή της εταιρίας μου; Που θα βρώ  χρηματοδότη; Με ποιούς όρους;
  4. Ποιοί θα φτιάχνουν το προϊόν;  Πόσο περίπου θα μου κοστίζει για να το φτιάχνω;  Σε ποιά τιμή θα το πουλάω;
  5. Πως θα γίνει  γνωστό το προϊόν  στη αγορά; Πως θα το βρίσκουν οι πελάτες μου;  Θα έχω χρήματα για διαφήμιση;
  6. Εχω εντοπίσει τους συνεργάτες μου; (συνεταίροι, προμηθευτές, πωλητές  κλπ). Δεν αρκεί από μόνη της η ιδέα για να πετύχει κανείς. Κλειδί στην επιτυχία είναι η ομάδα υλοποίησης της ιδέας.  Και τέλος .....
  7. Αφού απαντήσεις στα παραπάνω,  ξεκίνα να κάνεις μια χονδρική  πρόβλεψη πωλήσεων και εξόδων για να δεις αν η επιχείρηση θα σου αφήνει κέρδη αλλά και αν στο δρόμο θα έχεις ρευστότητα για να πληρώνεις τους προμηθευτές  και τις άλλες υποχρεώσεις σου.

Πάντως για να αισθανθείτε πιό σίγουροι για αυτό που πάτε να ξεκινήσετε χρειάζεται, πέρα από τα παραπάνω,  να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια και να ετοιμάσετε το επιχειρηματικό σχέδιο για την ιδέα σας.

 Τι είναι όμως επιχειρηματικό σχέδιο και από ποιά μέρη αποτελείται;  Μπορείτε να βρείτε ένα οδηγό ανάπτυξης επιχειρηματικού στο website του ΚΕΜΕΛ www.kemel.gr