του Γιώργου Γλυκού
Η νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αναπτύσσεται σιγά-σιγά και αυτό τεκμηριώνεται και από την εμφάνιση διαφόρων θερμοκοιτίδων και επενδυτικών κεφαλαίων προς υποστήριξή της.
Οι θερμοκοιτίδες τύπου accelerators/incubators παρέχουν ευρεία γκάμα εργαλείων και υπηρεσιών υποστήριξης των επιχειρηματικών ομάδων με στόχο την επιτάχυνση της αναπτυξιακής τους πορείας. Σε αυτού του τύπου θερμοκοιτίδες περιλαμβάνονται:
IQbility, EGG, Metavallon, StartIgniter, Innovation Farm, Aephoria.net, ID-GC, Κυψέλες Επιχειρηματικότητας (Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς), Microsoft Innovation Center, Velti incubator, Bic Athens (& Τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου) και Τεχνολογικό πάρκο Αττικής.
Μια άλλη κατηγορία θερμοκοιτίδων είναι τα co-working spaces όπου παρέχεται στέγαση και συμβουλευτική υποστήριξη. Σε αυτού του τύπου θερμοκοιτίδες περιλαμβάνονται:
Regus, Colab, Loft2work, Synergyproject, 123P, Attp και Carteco.
Κάθε θερμοκοιτίδα έχει τους δικούς της κανόνες κριτήρια για την ένταξη μιας επιχειρηματικής μονάδας σε αυτή, για το ποιο χρονικό διάστημα θα φιλοξενηθεί, και στη τιμολογιακή πολιτική (ορισμένες θερμοκοιτίδες παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν ). Αρα είναι απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν σχετική έρευνα πριν αποφασίσουν να ενταχτούν σε τέτοιου είδους ιδιωτικούς η μη κερδοσκοπικούς φορείς, εξετάζοντας προσεκτικά τα οφέλη αλλά και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν από μια τέτοια συνεργασία.
Παράλληλα, διαπιστώνεται η εμφάνιση διαφόρων επενδυτικών κεφαλαίων που στοχεύουν στη χρηματοδότηση νεανικών επιχειρήσεων, έναντι ενός μικρού σχετικά ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της start-up και ενδεχόμενης συμμετοχής στο μάνατζμεντ της εταιρίας, και την πλαισίωσή τους με σχετική/συμπληρωματική τεχνογνωσία. Ενδεικτικά τέτοια funds είναι:
Jeremie, PJ Tech Catalyst, Openfund II, Odyssey Venture Partners, First Athens
Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και ιδιώτες επενδυτές (angel investors), ένας θεσμός ευρέως διαδεδομένος στο εξωτερικό, που αναδύεται σταδιακά και στην Ελλάδα,
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει επίσης να εξετάσουν και την περίπτωση χρηματοδοτικών ενισχύσεων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για νεανική επιχειρηματικότητα. Για τα τελευταία, οι δυνητικοί επιχειρηματίες θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης για σχετική πληροφόρηση, δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά αλλάζουν συχνά και έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για υποβολή αιτήσεων.
Θα πρέπει βεβαίως να αναφερθεί και η περίπτωση εξασφάλισης χρηματικών η άλλων ενισχύσεων με τη συμμετοχή και διάκριση σε διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που προκηρύσσουν διάφοροι φορείς του εσωτερικού (πχ ΣΕΒ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, κλπ) και του εξωτερικού.
Η παραπάνω πληροφόρηση για τις θερμοκοιτίδες και επενδυτές σε start-ups είναι ενδεικτική και θεωρούμε ότι θα μεταβάλλεται διαχρονικά προς το καλύτερο για τον νέο επιχειρηματία. Είναι έτσι απαραίτητο να ερευνά τα θέματα αυτά συχνά για να είναι ενήμερος με τις εξελίξεις.